سمند دیزلی

در سال ۲۰۰۹، ایران خودرو اعلام کرد که در سال ۲۰۱۰ سمند با موتور جدید EFD خود را در سال ۲۰۱۰ تولید خواهد کرد. با این حال، با توجه به آزمایش‌های مورد نیاز برای موتور، و با توجه به عدم توزیع گازوئیل با استاندارد یوروIV در ایران نصب موتور دیزلی بر روی سمند به سال ۲۰۱۱ موکول شد. در ۳۰ نوامبر ۲۰۱۱ ایران‌خودرو اعلام نمود که موتور دیزلی برای نصب بر روی خودرو آماده می‌باشد و تغییرات لازم برای این سیستم انجام گرفته‌است. این تغییرات عبارتند از: تغییر رادیاتور، نصب کاهنده حرارت هوای خروجی توربوشارژ، آب، شیلنگ‌های هیدرولیک، بدنه موتور، گیربکس سیستم اگزوز و عایق محفظه موتور.

سمند پیکا

این خودرو قرار بود پس از سمند دومین خودرو با نشان ملی باشد. ایران‌خودرویی‌ها قصد داشتند این محصول را در بازه قیمتی ۴ تا ۵ میلیون تومان در اوایل دهه ۸۰ شمسی وارد بازار کند. تیراژی که برای این خودرو در نظر گرفته شده بود بالای ۲۰۰ هزار دستگاه بود. قرار بود این خودرو، خودروی قشرها کم درآمد ایرانی باشد. پلت‌فرم این خودرو قرار بود مدلی از فیات باشد اما فیات از دادن این پلت‌فرم سر باز زد. بعدها ایران‌خودرویی‌ها تصمیم گرفتند از پلت‌فرم پژو ۱۰۶ استفاده کنند که پژو هم این پلت‌فرم را نداد و خودروی پیکا تولید نشد.

سمند پردیس

سمند پردیس قرار بود یکی از مدل‌های آتی سمند باشد. این محصول را ایران‌خودرو برای طبقه متوسط به بالا در نظر گرفته بود. طراحی این خودرو در قسمت پشت بسیار شبیه به محصولات کره‌ای است. طراحی جلو نیز تا حدودی شبیه به محصولات فولکس‌واگن است. این محصول با اینکه پیش‌بینی می‌شد در بازار به خوبی فروش کند و در نمایشگاه‌های خودرویی کشور نیز مردم از آن استقبال بسیار زیادی کردند، اما به مرحله تولید نرسید و تنها در حد چند نمونه ساخته شده در مرکز تحقیقات ایران خودرو ماند.

سمند زوبین

این خودرو قرار بود مانند پیکان جوانان خودروی خاص جوانان باشد. توربوشارژ، موتور قوی و هندلینگ مناسب مواردی بود که برای این خودرو در نظر گرفته شده بود. البته کمی سخت بود که بتوان بر روی پلت‌فرم پژو ۴۰۵ چنین محصولی را خلق کرد. مشکل این خودرو هم نبود پلت‌فرم مانند دیگر مدل‌های سمند بود

زوبین ظاهری شبیه به پردیس دارد و تفاوت زیادی بین این دو دیده نمی‌شود اما از نظر موتوری، سمند زوبین دارای موتور از نوع XU9-J4Z با قدرت ۱۴۸ اسب بخار در ۶۵۰۰ دور در دقیقه و سرعت ۲۱۵ کیلومتر در ساعت می‌باشد. حجم موتور cc 1905.

سمند استیشن و وانت

سمند استیشن خودرویی بود که در ایران‌خودرو تولید شد و حتی تا مرز صنعتی‌سازی نیز پیش رفت. اما اجرا نشدن پروژه پژو ۴۰۵ استیشن مدیران ایران‌خودرو را از تولید این خودرو منصرف کرد. سمند وانت نیز محصولی بود که در مرکز تحقیقات ایران خودرو طراحی شد اما معلوم نیست که این خودرو قرار است تولید شود یا خیر.

سمند LX EF7 جدید

این مدل از سمند در سال ۹۷ در هنگام آزمایش با پلاک ملی در خیابان‌ها دیده شد و قبل از آن هم منابع زمزمه‌هایی از آمدن این خودرو می‌کردند. طبق اطلاعات این خودرو از موتور ملی یا موتور EF7 استفاده می‌کند و آپشن‌هایی بیشتر از سمند معمولی دارد. تغییرات این فیس لیفت سمند نسبت به سمند معمولی نظیر تغییر گرافیک چراغ‌های جلو، تغییر تودوزی، تغییر طراحی چراغ‌های عقب، اضافه شدن زه کرومی به بالای جای پلاک، تغییر طرح جلو پنجره و رنگی شدن دستگیره درها می‌باشد. قالب تودوزی این خودرو مثل قالب تودوزی سورن است.

عملکرد

موتور مصرف سوخت (بنزین) مصرف سوخت (سی‌ان‌جی) ۰ – ۱۰۰ (بنزین) ۰ – ۱۰۰ (سی‌ان‌جی)
موتور ملی TBD / 5.5[۶] / TBD – / – / – TBD TBD
موتور ملی ۹٫۲ / ۷٫۳ / ۵٫۰ ۹٫۰ / ۵٫۴ / ۴٫۰ ۱۱ s ۱۲ s
TU5JP4 ۹٫۲ / ۷٫۲ / ۴٫۹ – / – / – ۱۱٫۳ s
XU7JP/L3 ۱۱٫۳ / ۸٫۵ / ۶٫۱ ؟ /؟ /؟ ۱۲ s ۱۲٫۶ s
XU7JP4/L4 ۱۱٫۱ / ۸٫۴ / ۶ – / – / – ۹٫۷s ؟
  • مصرف سوخت (شهر / ترکیبی / بزرگراه (۹۰ کیلومتر / ساعت) ثابت)

مشخصات کلی

از لحاظ فنی، سمند یا همان خودروی ایکس ۷ کاملاً منطبق بر پژو ۴۰۵ جی ال ایکس با موتور ۱٫۸ لیتری می‌باشد. این موتور ساخت فرانسه و به ظرفیت دقیق ۱۷۶۱ سی سی می‌باشد که توانایی تولید ۱۰۰ اسب بخار قدرت را در ۶۰۰۰ دور در دقیقه دارد. این موتور می‌تواند جثه سمند را که ۱۰۰ تا ۲۰۰ کیلوگرم سنگین تر از ۴۰۵ است در ۱۳٫۹ ثانیه - طبق ادعای سازنده- به سرعت ۱۰۰ کیلومتر بر ساعت برساند و در نهایت توان رسیدن به سرعت ۱۹۵ کیلومتر در ساعت را دارد.[۷]همچنین موتور دیگری به نام ای اف سون بر روی این خودرو نصب می‌شود. در ادامه مشخصات کلی سمند با این دو موتور را ملاحظه می‌کنید.

کد کلاس (های) خودرو ۲۹۲۱۱–۲۹۲۱۲ ۲۹۳۳۹–۲۹۳۴۰
نوع موتور EF7 XU7JP/L3
حجم موتور (cc) ۱۶۴۵ ۱۷۶۱
حداکثر توان موتور (hp) ۱۱۳ اسب بخار در ۶۰۰۰ دور در دقیقه (بنزین) ۹۴ اسب بخار در ۶۰۰۰ دور در دقیقه
حداکثر گشتاور (Nm) ۱۵۵ نیوتن متر در(۴۵۰۰–۳۵۰۰) دور در دقیقه (بنزین) ۱۵۳ نیوتن متر در ۳۰۰۰ دور در دقیقه
نسبت تراکم ۱۱ ۹٫۳
تعداد سوپاپ ۱۶ ۸
نوع سوخت سازگار بنزین بدون سرب اکتان ۹۵ بنزین بدون سرب اکتان ۹۵
سیستم انژکتوری پاشش الکترونیکی چند نقطه‌ای پاشش چند نقطه‌ای
استاندارد حد آلایندگی یورو ۴ بهینه یورو ۴ بهینه
حداکثر سرعت (km/h) ۱۹۰ ۱۸۵
شتاب صفر تا ۱۰۰ (ثانیه) ۱۲ ۱۳٫۱
سیستم انتقال قدرت ۵ دنده دستی (BE3) ۵ دنده دستی (BE3)
مصرف سوخت (در ۱۰۰ کیلومتر) خارج شهر (لیتر) ۵٫۹ ۶٫۸
مصرف سوخت (در ۱۰۰ کیلومتر) ترکیبی (لیتر) ۷٫۵۴ ۸٫۳۴
طول خودرو (mm) ۴۵۰۲ ۴۵۰۲
عرض خودرو(mm) ۱۹۰۳ ۱۹۰۳
ارتفاع خودرو (mm) ۱۴۶۰ ۱۴۶۰
فاصله بین دو محور چرخهای عقب و جلو (mm) ۲۶۷۱ ۲۶۷۱
وزن خالص خودرو بدون سرنشین با مخزن پر و بدون تجهیزات اضافی (kg) ۱۲۴۰ ۱۲۲۰
گنجایش مخزن سوخت (لیتر) ۶۶ ۶۶
حجم فضای صندوق عقب (دسی‌متر مکعب) ۵۰۰ ۵۰۰
 

 

 

 

برای ثبت آگهی رایگان به سایت شهر 24 مراجعه کنید.


ماشین داخلی سمند ,خودرو ,موتور ,– ,۱۰۰ ,تولید ,این خودرو ,در دقیقه ,– – ,دور در ,قرار بود ,تحقیقات ایران خودرو ,مرکز تحقیقات ایرانمنبع

کامیون

سمند(پارت اخر )

سمند(پارت 2 )

سمند(پارت 1 )

پژو ۲۰۶ (پارت اخر)

پژو ۲۰۶ (پارت 5)

پژو ۲۰۶ (پارت 4)

مشخصات

آخرین جستجو ها

مرجع تخصصی فناوری و رایانه ایران رمز بازی ها ارزانی وب سایت گروه اسرا تا دیر نشده خرید کن معرفی کالا فروشگاهی dralavi معرفی کالا فروشگاهی دانلود بازی ویتالند